PAPIGE TIGRICE

nedjelja, 18.03.2007.

SVE

Tigrice su vrlo popularna vrsta papige, cijenom su pristupačne svima, za razliku od većih i rjeđih vrsta. Možemo ih kupiti u gotovo svakoj trgovini s kućnim ljubimcima. U prirodi TIGRICE žive u Australiji, društvena je ptica koja živi u velikim jatima. Stoga se najbolje u zatočeništvu razmnožava, ako žive zajedno više desetaka komada. Tigrice koje žive u prirodi zelene su boje sa plavim repom, crnim obilježjima po krilima i žutom glavom. U zatočeništvu se križanjem dobilo i niz drugih boja. Tako sada možemo podijeliti tigrice u nekoliko grupa koje se razlikuju po bojama:
Divlje tigrice - zelene su boje sa plavim repom, crnim obilježjima po krilima i žutom glavom.
Obične tigrice - Tijela im mogu biti raznih boja, a najčešće su siva ili modra. Lice im je uglavnom žute ili bijele, sa crnim obilježjima na krilima.
Jednobojne tigrice - Albino tigrice - potpuno bijele boje. Oči, pokljunica i prsti ružičaste su boje. Lutino - potpuno žute boje, sa bijelim repom, bijelim obrazima i bijelim vršcima krila.
Cimetne tigrice - Tijela im mogu biti raznih boja koje nisu tako izražajne kao kod običnih tigrica, na krilima imaju obilježja smeđe - cimetaste boje, a na vratu smeđe mrlje.
Tigrice sivih krila - Tijela im mogu biti raznih boja, na krilima imaju obilježja sive boje.
Ostale kombinacije boja - brojne druge kombinacije koje ne možemo svrstati u neku od prije navedenih grupa.
Tigrice narastu oko 18 cm., žive u prosjeku 10-15 godina, a uz pravilnu njegu mogu živjeti i dulje. Lako ih možemo pripitomiti, tako da ih kasnije možemo povremeno puštati da slobodno lete u zatvorenoj prostoriji, puštanje na otvorenom nije preporučljivo, jer i pripitomljene papige mogu lako odletjeti na obližnje drvo, pa ih je problem ponovno uhvatiti. Što više vremena provodimo u blizini tigrice brže će se naviknuti na nas, uz to moramo izbjegavati nagle pokrete i što više pričati ptici mirnim tonom.
Tek kada je ptica potpuno naviknuta na našu blizinu i ne boji se dodira možemo ju puštati na kraće „izlete“ van krletke u zatvorenu prostoriju. Ako pticu želimo uhvatiti kao bismo ju vratili u krletku, najbolje koristi laganu krpu kojom bacanjem prekrijemo pticu, pri tome isto pazimo da ne radimo previše nepotrebnih naglih pokreta.
Tigricu je najbolje nabaviti mladu i to u starosti do 4 mjeseca, u tom periodu je i najlakše razlikovati mladu od stare tigrice. Tigrice mlađe od 4 mjeseca imaju pruge koje se protežu s vrha glave pa sve do leđa. Nakon prvog mitarenja te pruge nestaju. Mlada ptica lakše se privikne na novi dom.
Ako si možemo priuštiti najbolje je imati barem dvije tigrice, pa makar i istog spola jer će se tada najbolje osjećati. Kao što smo rekli tigrice žive u jatu i nelagodno se osjećaju ako nemaju društvo, druge tigrice ili naše.SMJEŠTAJ: Tigricama moramo osigurati krletku dovoljno veliku da ptica ima mjesta da slobodno raširi krila uz svu smještenu opremu, a rešetke bi trebale biti vodoravne, kako bi ptica mogla penjati. Ako je krletka velika ljepše ju možemo urediti, a ptice će se slobodnije kretati, pa će ukupni dojam biti bolji. Krletku moramo opremiti sa pojilicom, hranilicom, posudicom za svježu hranu, posudu za mineralni pijesak, podlogom od piljevine ili pijeska i nekoliko prečki od prirodnog drveta. Krletku je najbolje smjestiti na povišenom mjestu u prostoriju gdje sami provodimo najviše vremena. Pri tome moramo pripaziti da ptica ne bude na mjestu direktnog propuha, kao i na direktnom udaru sunca. HRANA: Tigrice se u prirodi uglavnom hrane sjemenkama trava. Sjemenke prosa, suncokreta i razno drugo sitije sjemenje osnovna su hrana za tigrice koje imamo kod kuće, ali moramo im omogućiti raznovrsnu prehranu nadopunjujući jelovnik s svježim voćem i povrćem, razne trave.Tako im možemo davati jabuke, maslačak, banane, listove salata, sipinu kost. Tigricama je neophodan i mineralizirani pijesak, koji im pomaže u probavi tvrđih sjemenki, a uz to je izvor neophodnih minerala.
RAZMNOŽAVANJE: Ako imamo više ptica, tada će svaka jedinka odabrati svoj par s kojim će se pariti sve dok jedno od njih ne ugine i tek tada će druga jedinka potražiti novi par. Kod tigrica lako je razlikovati ženku i mužjaka, ženka ima bijelu ili smeđkastu boju nosnica, dok je nosnica kod mužjaka tamno plava.
Iako su tigrice spremne za parenje već nakon prvog mitarenja, što znači u starosti od 5 mjeseci, najbolje je dozvoliti ima parenje tek nakon 12 mjeseci starosti.Parenje mlađih ptica može loše utjecati na njihovo zdravlje. Tigrice mogu imati 4 legla godišnje. U jednom leglu preporučljivo je imati do 5 ptića, jer je to optimalan broj koji jedan par može kvalitetno hraniti.
NJEGA: Krletku je potrebno redovito čistiti i to barem jednom tjedno, kako ne bi došlo oboljenja papige. Tigricama je potrebno jednom u dvije godine obrezati nokte. Kljun će tigrici također pretjerano narasti ako tigrica nema stalno dostupnu sipinu kost za trošenje kljuna. Pri tome moramo paziti jer i nokti imaju prokrvljeni dio koji ne smijemo oštetiti. Poželjno je za prvi put zatražiti pomoć uzgajivača ili nekoga tko ima više iskustva.
ImagesForMe.Com - Besplatan hosting fotografijaImagesForMe.Com - Besplatan hosting fotografija


- 20:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.